"Εχω μπαρμπα στην Κορώνη"

Μια  από τις πιο γνωστές φράσεις στην Ελλάδα  η οποία παραπέμπει  σε κάποιον παράγοντα ο οποίος έχει μεγάλα μέσα , υψηλές διασυνδέσεις  που του εξασφαλίζουν ευνοϊκές μεταθέσεις, ρυθμίσεις και άλλα παρόμοια προνόμια. Ωστόσο η προέλευση της φράσης δεν έχει  εξακριβωθεί αν και το μόνο βέβαιο  είναι ότι οι ρίζες της προέρχονται  από την οθωμανική περίοδο ή τα πρώτα χρόνια του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.

      Παρακάτω θα αναφέρουμε λίγα λόγια για το πώς βγήκε η παροιμία αυτή:

 

 Την εποχή της Τουρκοκρατίας  η Κορώνη ήταν ένα σημαντικό λιμάνι στη νότια Πελοπόννησο και σπουδαίο οχυρό. Έτσι λοιπόν στα χρόνια της τουρκοκρατίας σαν Διοικητής της (Μπέης της Κορώνης) διόριζαν πάντα ένα σημαντικό πρόσωπο ,πολλές φορές  μάλιστα μέλος  της  σουλτανικής οικογένειας. Ως  γνωστόν Διοικητής  όλης της Πελοποννήσου ήταν ο πασάς της τριπολιτσάς. Έτυχε λοιπόν μια περίοδο και ο μπέης της Κορώνης ήταν θείος (μπάρμπας) του πασά της Τριπολιτσάς. Όσοι από την ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο ,ήθελαν κάποιο ρουσφέτι από τον πασά της Τριπολιτσάς , κατέφευγαν στο μπέη της Κορώνης για να μεσολαβήσει στον ανιψιό. Εθεωρείτο μεγάλη τύχη να έχεις κάποιον " μπάρμπα στην Κορώνη", για να πείσει τον μπέη της να μεσολαβήσει  για το ρουσφέτι.

 Έτσι  λοιπόν  έμεινε σαν παροιμία ως τις μέρες μας. Είναι πολλές οι εκδοχές για την επεξήγηση της φράσης. Σύμφωνα με  μια άλλη εκδοχή ,λέγεται ότι όταν ήταν πρωθυπουργός ο Κουμουνδούρος  με υπουργό τον Κορωναίο  γέροντα Δαρειώτη έγιναν πολλοί περίεργοι διορισμοί. Ο τελευταίος σε διάφορες διοικητικές  θέσεις διόριζε  συντοπίτες του ,  με κάθε άλλο παρά αξιοκρατικό τρόπο.