Η πόλη

Η Κορώνη έχει δύο εισόδους. Και στις δύο στρίβουμε αριστερά, εάν ερχόμαστε από την Καλαμάτα. Η πρώτη και κύρια οδηγεί σε έναν κατηφορικό δρόμο που καταλήγει στην πλατεία, το κέντρο της πόλης δίπλα το λιμάνι. Η δεύτερη, συνεχίζοντας στον κεντρικό δρόμο, οδηγεί στη συνοικία Μπούργο. Ο δρόμος περνάει μπροστά από το κάστρο και μετά κατεβαίνει στο κέντρο της πόλης.

 

Ο δρόμος από την πρώτη είσοδο, καλός αλλά όχι φαρδύς, κατηφορίζει ανάμεσα στο πράσινο με αρκετές στροφές. Λίγο μετά την είσοδο αριστερά υπάρχει ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ με πάρκινγκ. Πιο κάτω είναι η είσοδος του κάμπινγκ. Λίγο μετά, από ένα πλάτωμα αριστερά, η θέα είναι καταπληκτική, ιδιαίτερα όταν ανατέλλει ο ήλιος ή όταν πέφτει το δειλινό. Ψηλά το κάστρο, τα σπίτια αμφιθεατρικά χτισμένα μέχρι την παραλία και χαμηλά το λιμάνι με τα ιστιοφόρα και τα ψαράδικα, αγκυροβολημένα διάσπαρτα στον όρμο ή δεμένα στο μώλο.


Κατηφορίζοντας, στα δεξιά του δρόμου, σε ωραία σπίτια με κήπους νοικιάζονται δωμάτια. Μπαίνοντας στην πόλη τα σπίτια θυμίζουν την παλιά Κορώνη. Ο δρόμος διακλαδίζεται. Δεξιά ένας ανηφορικός στενός δρόμος οδηγεί στο ψηλότερο σημείο της πόλης. Τον Αύγουστο που η κίνηση είναι μεγάλη ο δρόμος από το σημείο που μπαίνουμε στην πόλη μέχρι το ψηλότερο σημείο είναι μονόδρομος. Αλλά χρειάζεται προσοχή. Κάποιοι δεν ακολουθούν πάντα τους κανόνες.

 

Η διακλάδωση αριστερά οδηγεί σε λίγα μέτρα στην πλατεία με την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου της Κορώνης. Στην πλατεία είναι η αφετηρία του λεωφορείου, η πιάτσα των ταξί και η Εθνική Τράπεζα. Εδώ και γύρω είναι η αγορά της πόλης, στο δρόμο απέναντι από την είσοδο της εκκλησίας και στο δρόμο από την άλλη πλευρά, κεντρικό δρόμο της Κορώνης.


Προς τα πάνω ανηφορίζουν στενά δρομάκια. Πολλά συνεχίζονται με σκαλάκια. Τα μικρά σπίτια, κολλημένα το ένα στο άλλο, προσθέτουν τα χρώματά τους στη μεσαιωνική ατμόσφαιρα. Λευκό, μπλε και κίτρινο με παράθυρα γαλάζια ή κόκκινα. Ανάμεσα στα πρώτα δρομάκια βρίσκεται η πέτρινη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και ψηλά κατάλευκη η εκκλησία του Αγίου Νικολάου που ξεχωρίζει από μακριά.

Κάτω από τον κεντρικό δρόμο είναι ο παραλιακός, ο Μώλος όπως λέγεται η περιοχή. Ένα βήμα στρίβοντας από την πλατεία. Στη γωνία ένα μεγάλο καφενείο και δεξιά σε όλο το μήκος του δρόμου καφετέριες, ταβέρνες και ψαροταβέρνες. Τραπεζάκια κάτω από σκέπαστρα δίπλα στη θάλασσα και μπροστά η μαγεία του όρμου.


Στην αριστερή πλευρά το μεγάλο προαύλιο του σχολείου χρησιμοποιείται το καλοκαίρι ως πάρκινγκ. Χώρος για παρκάρισμα υπάρχει και στο τέλος του δρόμου μετά τις ταβέρνες, όπου είναι ο μώλος και απλώνεται μια μεγάλη πλατεία με μερικά παλιά εντυπωσιακά κτίρια. Αλλά τα βράδια την καλοκαιρινή περίοδο, κυρίως τον Αύγουστο, χρειάζεται αρκετή τύχη για να βρει κανείς θέση για παρκάρισμα.

Σε αυτή την πλατεία καταλήγει και ο δρόμος της αγοράς που έρχεται από το εσωτερικό. Πάνω στέκει επιβλητικό το κάστρο της Κορώνης. Από δω ανηφορίζουμε προς την κεντρική πύλη του.