Καπλάνι

Το Καπλάνι ή Καπλάνιον όπως ήταν η επίσημη ονομασία του, είναι ημιορεινό χωριό σε υψόμετρο 220 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και βρίσκεται νοτιοδυτικά, στο νομό Μεσσηνίας. Βρίσκεται σε απόσταση 12 χιλιομέτρων πριν από την Κορώνη, πάνω στην οροσειρά Ζαρναούρα. Η ονομασία καπλάνι σημαίνει αιλουροειδές, τίγρις ή λεοπάρδαλις, στα τούρκικα και κατ’ επέκταση πολεμικός, ανδρείος, αιμοβόρος άνδρας. Το Καπλάνι έχει θέα προς τα βουνά Λυκόδημο και Ζαρναούρα. Το Καπλάνι που είναι τόπος της ελιάς και του αμπελιού ατενίζει τη Μεσόγειο από το Κομμένο Λιθάρι, προσφέροντας «τη δροσιά του στο Παλαιοχώρι» και «φοράει τα καλά» του τον Ιούλιο για να τιμήσει τον Προφήτη Ηλία και στις 16 Αυγούστου κάθε χρονιάς για το ετήσιο αντάμωμα - πανηγύρι στην πλατεία του χωριού.
 

Το 1835 ο οικισμός Καπλάνι προσαρτάται στον παλαιό Δήμο Κολωνίδων (ημερομηνία μεταβολής: 21/04/1835), ενώ με την Διοικητική διαίρεση της Ελλάδας 1912 αποσπάται από το δήμο Κολωνίδων και ορίζεται έδρα της κοινότητας Καπλανίου (ημερομηνία μεταβολής: 31/08/1912).Με τη Διοικητική διαίρεση της Ελλάδας 1997 ο οικισμός αποσπάται από την κοινότητα Καπλανίου και προσαρτάται στο πρώην Δήμο Κορώνης(ημερομηνία μεταβολής: 04/12/1997), ενώ το 2010 ο οικισμός αποσπάται από το Δήμο Κορώνης και προσαρτάται στο Δήμο Πύλου - Νέστορος(ημερομηνία μεταβολής: 07/06/2010).

 

Το Καπλάνι έχει πληθυσμό 75 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, και διοικητικά ανήκει στην τοπική κοινότητα Καπλανίου, τηςδημοτικής ενότητας Κορώνης, του Δήμου Πύλου - Νέστορος, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως διαμορφώθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης, ενώ κατά το παρελθόν και μέχρι το 2010, το Καπλάνι, με βάση το Σχέδιο Καποδίστριας, ανήκε στον πρώην Δήμο Κορώνης.

 

Οι κάτοικοι του Καπλανίου απασχολούνται με παραδοσιακές αγροτικές καλλιέργειες, την παραγωγή ελαιολάδου και σταφίδας. Για την οργάνωση των μεταναστών από το χωριό, υπάρχουν επίσης ο Σύλλογος των Απανταχού Καπλαναίων και ο Σύλλογος Καπλαναίων Μεσσηνίας (Μορφωτικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Καπλαναίων Μεσσηνίας). Εκκλησίες στο χωριό είναι ο Προφήτης Ηλίας και η Κοίμηση της Θεοτόκου.