Παραλίες

Μέσα στην Κορώνη υπάρχουν δυο παραλίες. Μια μικρή μετά το λιμάνι κάτω από το κάστρο και μια άλλη, η Αρτάκη, κοντά στο κάμπινγκ.
Δυτικά από την Κορώνη, σε μικρή απόσταση, βρίσκεται ο οικισμός Ασίνη και βόρεια σε τέσσερα χιλιόμετρα το Χαροκοπιό, γραφικό χωριό με ωραίες ταβέρνες. Σε ενάμισι χιλιόμετρο είναι οι αμμουδιές του Αγίου Ιωάννη και της Αγίας Τριάδας.

 

Νότια ο κεντρικός δρόμος φτάνει στη θάλασσα και στρίβει δυτικά στην παραλία Μεμί. Λίγο μετά τη στροφή μια μεγάλη παραδοσιακή ταβέρνα λειτουργεί από νωρίς μέχρι αργά το βράδυ. Υπάρχει χώρος για παρκάρισμα και σε ένα τμήμα της παραλίας ξαπλώστρες και ομπρέλες περιμένουν τους κολυμβητές.
Η αμμουδιά είναι καταπληκτική και τα νερά ρηχά. Προς το κάστρο απλώνεται η παραλία Ζάγκα. Ουσιαστικά πρόκειται για μία παραλία, μόνο τα ονόματα αλλάζουν. Είναι μία από τις παραλίες της Νότιας Πελοποννήσου, όπου έρχονται κάθε χρόνο μετά τον Μάιο να γεννήσουν οι θαλάσσιες χελώνες καρέττα-καρέττα. Τα σημεία όπου δημιουργούν τις φωλιές τους σηματοδοτούνται και προστατεύονται από τους εθελοντές του Συλλόγου για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας, ώστε να διακρίνονται από τους κολυμβητές.


Η παραλία Μεμί προσφέρεται για ωραίες και ήρεμες διακοπές. Στην περιοχή νοικιάζονται δωμάτια και η Κορώνη είναι κοντά. Υπάρχει, επίσης, μια ακόμη ωραία παραλιακή ταβέρνα.

 

Ο δρόμος συνεχίζεται δυτικά. Λίγο μετά την παραλία Μεμί είναι μια ακόμη ταβέρνα ψηλότερα από το δρόμο με ωραία θέα. Η ακτή κατεβαίνει κάπως απότομα. Κρυμμένες στο πράσινο, ανάμεσα σε βράχια, είναι δυο μικρές γοητευτικές παραλίες. Για την πρώτη το μονοπάτι θέλει προσοχή. Για τη δεύτερη η προσέγγιση είναι πιο εύκολη. Αλλά τα νερά είναι μάλλον κρύα. Ονομάζεται, άλλωστε, Κρυονέρι.


Λίγο μετά ο δρόμος στρέφεται προς το εσωτερικό, περνάει δίπλα από μια μεγάλη ταβέρνα σε τρία επίπεδα και φτάνει σε μια διασταύρωση. Η δρόμος δεξιά οδηγεί στο χωριό Βασιλίτσι. Στο υψηλότερο σημείο του είναι μια φημισμένη ταβέρνα. Ευθεία ο δρόμος περνάει δίπλα από το παλιό μοναστήρι Χρυσοκελλαριά και συνεχίζει προς τον Φοινικούντα και τη Μεθώνη. Η διακλάδωση αριστερά οδηγεί στην τριγωνική χερσόνησο του νότου, που καταλήγει στο ακρωτήριο Ακρίτας.
Ο δρόμος κατεβαίνει την ανατολική ακτή της χερσονήσου στις ωραίες παραλίες Φανερωμένη. Καλαμάκι και Σέλιτσα. Απέναντι σε μικρή απόσταση βρίσκεται η νησίδα Βενέτικο. Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Θηγανούσα. Έχει μήκος 1.500μ., πλάτος 700μ. και ύψος 181μ. Προορισμός για ωραία θαλασσινή εκδρομή και ψάρεμα.

Από το Καλαμάκι ο δρόμος οδηγεί στη δυτική ακτή της χερσονήσου, στο Τσαπί, με ωραία παραλία, ταβέρνες και κάμπινγκ. Στο Τσαπί μπορούμε να πάμε και από χωματόδρομο, που ξεκινάει από τον κεντρικό δρόμο στο σημείο Βαρυκά πηγαίνοντας προς τον Φοινικούντα.

H  παραλία ‘’καλαμάκι’’ είναι μια από τις πιο όμορφες και πολυσύχναστες παραλίες της Κορώνης, με  την ψιλή άμμο και τα γαλαζοπράσινα νερά της. Άλλες όμορφες αμμουδιές της περιοχής  είναι οι παραλίες περούλια  ,κολονίδες, γαργαρού, αρτάκι, κρυονέρι. Η παραλία< αρτάκι> βρίσκεται εντός της Κορώνης πίσω από το σχολείο το γυμνάσιο είναι όμορφη παραλία ,ήσυχη  με ψιλή άμμο  .Εκεί απολαμβάνεις ήσυχα το μπάνιο σου, ενδείκνυται  για μικρά παιδιά και ηλικιωμένους γιατί τα νερά της είναι ρηχά. Τέλος, κάθε καλοκαίρι οργανώνονται εκδηλώσεις ,όπως θεατρικές παραστάσεις, παραδοσιακοί χοροί, αθλητικές εκδηλώσεις, μουσικές βραδιές jaz , λογοτεχνικές βραδιές, μουσικές βραδιές operas , η γιορτή της σαρδέλας, βαρκαρόλα , (βόλτες με τα καίκια).     

 

Υπάρχει μια μεγάλη παραλία έξω από την Κορώνη που λέγεται Ζάγκα ή Μεμή. Άλλες παραλίες στη περιοχή είναι η Αγία Τριάδα , η οποία έχει κάποια φυσική σκιά στο κάτω μέρος ενός δραματικά , απότομου λόφου. Δεν υπάρχουν ανέσεις εδώ. Η Γαργαρού που την φτάνετε στίβοντας δεξιά ακριβώς πριν μπείτε στο Χαροκοπιό.Εδώ τα βράχια κόβουν ένα μέρος της αμμουδιάς με αποτέλεσμα το πλάτος της παραλίας να είναι περιορισμένο.Η παραλία Περούλια που έχει πρόσβαση από δύο δρόμους. Ο ένας είναι από μέσα από το χωριό Βουνάρια και ο άλλος από το χωριό Κόμποι. Από τα Βουνάρια θα βρείτε πάρκιν μέσα σε ένα κτήμα με ελιές . Από τους Κόμπους υπάρχει ένα μικρό πλάτομα για στροφή και λιγοστές θέσεις για παρκιν. Μπορείτε να μπείτε μέσα στο πάρκιν του εστιατόριου που λειτουργεί ακριβώς στην άκρη της παραλίας. Συχνά υπάρχει ένα δίχτυ του βόλε'ι' στημένο στην άμμο. Η παραλία έχει μήκος περίπου 1.200μ. αμμουδιά. Η θάλασσα είναι πολύ φιλική για τα παιδιά, ρηχή , ζεστή και απάνεμη.Υπάρχουν αρκετές ξαπλώστρες με ομπρέλα , που μπορείτε να κάνετε την ηλιοθεραπεία σας ,νοικιάζοντε από το εστιατόριο.

Στην ανατολική πλευρά βρίσκεται η παραλία Ζάγκα  η οποία αρχίζει από τους νότιους πρόποδες του κάστρου της Κορώνης, πρόκειται για μια υπέροχη πολυσύχναστη χρυσαφένια αμμουδιά  απλωμένη σε μήκος 4 χλμ. Η δυτική της προέκταση λέγεται < μεμί > είναι εξίσου όμορφη παραλία με χρυσή άμμο  και καθαρά νερά . Το τοπίο είναι κατάφυτο από αμπέλια  και ελαιώνες  ενώ πιο κοντά στη θάλασσα  φυτρώνουν θάμνοι και αρμυρίκια. Υπάρχουν  παραθεριστικές κατοικίες,  ενοικιαζόμενα δωμάτια, οργανωμένα  κάμπινγκ , ταβέρνες και beach bar.